Levande trädgård
Vi jobbar för att trädgårdsmiljöer ska leva mer i alla skikt - synliga som osynliga i trädgården. Mångfalden av växtarter är det vi ofta förknippar med en levande trädgård. Utöver växterna kan vi verka för levande jordar, levande insekter som hittar både mat och boplats i trägården och en levande fauna av t.ex. fåglar, fladderöss och grodor.
Alltså - en helhet av arter och organismer som lever i samspel med varandra i trädgården.
Nedan kan du läsa om de begrepp som vi utgår ifrån i vårat arbete med levande trädgårdar. Under fliken Främja ekosystemen i trädgården kan du läsa mer om hur vi konkret jobbar med olika delar i trägården för att gynna livet!
Ekosystem
Ekosystem definieras som "Ett ekologiskt system innefattande allt levande och dess livsmiljö inom ett område." Ett ekosystem kan vara en skog, barken på ett träd, området kring ett dike eller livet kring en stenbumling.
Biodiversitet
Biodiversitet är variationen bland levande organismer i alla miljöer och de ekologiska relationer och processer som organismerna ingår i. Att det finns en hög biodiversitet ger oss välfungerande jordar att bruka, det främjar pollinerare som är livsviktiga för oss människor och våran matproduktion samt skapar motståndskraft mot t.ex. extremväder som torka och skyfall.
Ekosystemtjänster
"Ekosystemtjänster är de funktioner hos ekosystem som gynnar människor".
Ekosystemtjänster kan delas in i fyra kategorier - reglerande, stödjande, försörjande och kulturella. Exempel på ekosystemtjänster är:
Reglerande - pollinering, kolbindning, tempraturreglering, vattenreglering, skadedjursreglering
Försörjande - matproduktion, vattenförsörjning, råvaror, energi
Kulturella - välbefinnande, fysisk hälsa, kunskap och inspiration, kulturarv
Stödjande - jordmånsbildning, hög artmångfald och genetisk mångfald, naturliga kretslopp
Cirkulära lösningar
Att arbeta med cirkulära lösningar och skapa en cirkulär trädgård betyder att ta tillvara på de resurser och material som trädgården/platsen ger och återföra och använda sig av dem för att fortsätta förvaltningen av trädgårdsmiljön. Att eftersträva ett cirkulärt system som bär sig själv och minimera tillförsel av resurser från andra platser.
Exempel på det kan vara att:
- Att regenerera jorden med de resurser som trädgården ger.
- Ta tillvara på regnvatten.
- Att använda sig av material från trädgården för att göra funktionslösninga.